Al meermaals dit jaar kregen wij een e-mail doorgestuurd van onze klanten met afzender TM EU of TM Benelux met de vraag of ze hier rekening mee moeten houden. De geanonimiseerde mail kan je hieronder terugvinden:

Onderwerp: Nieuwe aanvraag

Geachte heer/mevrouw,

Wij willen u er graag van op de hoogte stellen dat wij een registratieverzoek hebben ontvangen voor www.[uwdomeinnaam].net. Aangezien dit verzoek ingediend is door iemand buiten uw organisatie stellen wij u hiervan op de hoogte.

Als het verzoek wordt voortgezet, kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijf. Uw klanten kunnen in de war raken omdat een ander bedrijf exact dezelfde naam gebruikt, maar met een andere extensie.

Daarom geven we u deze eenmalige aanbieding om deze naam zelf te registreren. Als u akkoord gaat, koppelen we www.[uwdomeinnaam].net aan www.[uwdomeinnaam].be

De kosten voor deze naam bedragen 29,75 euro per jaar. Als merkautoriteit kunnen we de naam registreren voor een periode van 10 jaar, wat betekent dat u een eenmalig bedrag van 297,50 euro betaalt. Uw naam zal worden beschermd en geregistreerd voor deze periode. Als u wilt kunt u de extensie nadien voor eenzelfde periode verlengen.

Gaat u akkoord met onze eenmalige aanbieding? Stuur dan uw bedrijfsnaam, bedrijfsadres, btw-nummer en naam naar dit e-mailadres. We wijzen de derde partij af en koppelen deze naam aan uw huidige website. Indien u niet akkoord gaat zal de domeinnaam worden verkocht aan de derde geïnteresseerde partij.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Ruben Goossens
TM Benelux
www.tmbenelux.org

True or false?

TM Benelux – De ontkrachting

Eerst en vooral willen we benadrukken dat dit om een vorm van oplichterij gaat.

Een domeinnaam kan perfect voor 1 jaar geregistreerd worden. TM EU / TM Benelux probeert je ineens een abonnement van 10 jaar te verkopen, en hierbij betwijfelen we of deze domeinnaam ook echt geregistreerd zou worden. We hebben dan ook de www.[uwdomeinnaam].net nadien opgezocht en in geen één van de gevallen bleek deze effectief geregistreerd te zijn.

Net zoals in ons vorige artikel “uwdomeinnaam.be – Have lots of error.” wordt er paniek gezaaid. Je wordt hier geacht snel te handelen want er is een andere partij die zogezegd jouw naam wilt gebruiken in een domeinnaam. Je reageert instinctief en legt de domeinnaam 10 jaar vast, zodat je niet elk jaar opnieuw met dit probleem wordt geconfronteerd.

Verder willen we je wel meedelen dat de registratie van een domeinnaam met elk type extensie (vb: .be, .net, .com, …) er wel voor gaat zorgen dat anderen deze niet meer kunnen registreren. Maar dit is een kostelijke zaak en niet echt nodig. Sterke SEO op jouw bestaande website brengt in tegenstelling tot veel domeinnamen registreren wel bezoekers naar jouw website.

Indien je meer wilt lezen over deze scam kan je volgende artikels raadplegen:

WEBRAND-TM-Benelux-mail-oplichterij
Wat hebben we vandaag geleerd …

Conclusie

Dubbelcheck de betrouwbaarheid van de mail. Ben je niet zeker? Neem contact op met de personen die in het beheer zijn van jouw IT en/of software, zoals Office, website, …). Zij kunnen je vaak verder helpen.

Voor verdere vragen over domeinnamen, phishing mails, jouw website en veel meer kan u steeds bij WEBRAND terecht! TIP: Wanneer u reeds in het bezit bent van meerdere domeinnamen met verschillende extensies kunt u deze steeds laten doorverwijzen met een redirect 301.

En belangrijk om te onthouden, klik niet zomaar op een link in een mail waarvan je denkt dat dit phishing kan zijn.